Nie są w smaku identyczne, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Jednak zaraz po upieczeniu posiadają chrupiący wierzch ;)
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki jaglanej
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, mąką, jajkami, przyprawami i natką.
- Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie placuszków i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Całość (20 placków)- ok. 630kcal
1 placek- ok. 32kcal
Wyglądają cudownie :) muszę spróbować z indykiem, od dłuższego czasu mam ochotę na placki ziemniaczane
OdpowiedzUsuń