Dawno nie było kruchych tartaletek, a tym bardziej ze soczystymi mandarynkami!
Składniki:
Spód
- banan
- 1 łyżka tahini
- 6 łyżek mąki jaglanej
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 20g cukru waniliowego
- pół laski wanilii
- mandarynki
- daktyle
- Banana zblendować z tahini i wymieszać z mąką- wyrobić ciasto.
- Powstałym ciastem wyłożyć foremki na małe tarty- piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
- Kaszę jaglana opłukać w wodzie, a następnie zalać mlekiem, dodać miąższ z laski wanilii i ugotować, pod koniec gotowania dodać cukier- całość zblendować na gładki krem.
- Gotowy krem wyłożyć na upieczone spody, na wierzchu poukładać kawałki mandarynek oraz daktyli.
Całość (3 tartaletki)- ok. 960kcal
1 tartaletka- ok. 320kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz