Jako przekąska ze słupkami warzyw!
Jako pasta do kanapek!
Jako farsz do tortilli!
Można tak jeszcze długo wymieniać... miłośnicy hummusu wiedzą o co chodzi ;)
Zaczynam od dość klasycznego przepisu z wyjątkowym olejem z pestek dyni, który może być bazą do hummusów smakowych!
Składniki:
- 450g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)
- 2 łyżki tahini
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli himalajskiej
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju z pestek dyni
- Ciecierzycę zblendować z pozostałymi składnikami na gałdką masę.
- Hummus po przygotowaniu najlepiej schłodzić i podawać polany olejem z pestek dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość- ok. 1240kcal
Ja też ostatnio wróciłam do hummusu. Lubię tę pastę z różnymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus z bułeczkami dyniowymi więc ten muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń