5 lutego 2019

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BANANAMI

Kruche ciasta to mój ulubiony rodzaj słodkości :) Dlatego robię je często, w różnej konfiguracji, a dzisiaj w wersji jagodowej z bananami.



Składniki:

Ciasto

  • 2 łyżki mąki bananowej

  • 2 łyżki mąki z sorgo

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 2 banany

  • 1 duża łyżka masła orzechowego


Dodatki

  • 1 szklanka jagód

  • 1 banan


Przygotowanie:

  1. Mąki połącz ze zblendowanymi bananami i masłem orzechowym.

  2. Wyrób ciasto, a następnie jego większą część wyłóż na spód formy.

  3. Na ciasto wyłóż jagody oraz banana pokrojonego w plastry.

  4. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki.


Kalorie:

Całość (12 kawałków) – ok. 1140kcal

1 kawałek – ok. 95kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

3 komentarze:

  1. Wiktoria Stachowiak16 marca 2019 22:03

    Czy moge użyć po prostu w całości mąki pszennej lub owsianej ? ile gram jej użyć ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że możesz użyć. Raczej proporcje będą niezmienne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne, dokładnie takie same proporcje :)

    OdpowiedzUsuń