Składniki:
- 1kg pieczarek
- 1 duża biała cebula
- 4 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonych warzyw jarzynka
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 200g ryżu brązowego
- przyprawy: sól, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju ryżowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę.
- Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki oraz marchewki.
- Całość duś przez kilka minut dodając sól oraz pieprz.
- Następnie wlej 2 litry wody, dodaj suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez 30 minut.
- Pod koniec dodaj mleko ryżowe oraz płatki drożdżowe.
- Gotową zupę podawaj z ugotowanym brązowym ryżem oraz szczypiorkiem.
Kalorie:
Całość (7 porcji) – ok. 1350kcal
1 porcja – ok. 193kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
pycha :)
OdpowiedzUsuń