Składniki:
Baza
- 200g amarantusa ekspandowanego
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- 200g daktyli
Polewa
- 50g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki musu kokosowego
- 4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- nerkowce
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
- Amarantus wymieszaj z musem daktylowym oraz masłem orzechowym – masę wyłóż na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i odstaw do lodówki.
- Mus kokosowy wymieszaj z gorącą wodą, dodaj roztopioną w kąpiel wodnej czekoaldę oraz kakao, po czym całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wczesniej przygotowaną warstwę amarantusową.
- Na wierzchu poukładaj nerkowce, a następnie dociśnij je lekko tak, aby zanurzyły się w polewie.
- Całość odstaw do schłodzenia w lodówce, a następnie pokrój na kształt batonów.
Kalorie:
Całość (16 batonów) – ok. 2620kcal
1 baton – ok. 164kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuń