Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiej pasty miso
- 2 łyżki octu ryżowego
- opakowanie kiełków na patelnię
- 1 kotka tofu z wodorostami
- 1 opakowanie makaronu noodle
- 1 opakowanie grzybów shiitake
- garść glonów wakame
- świeża sałata (najlepiej kapusta pak czoi)
- świeży ogórek
Przygotowanie:
- W głębokim garnku rozgrzej 1,5 łyżki oleju, a następnie podsmaż posiekane cebulę, czosnek oraz imbir.
- Do całości dodaj 4 łyżki sosu sojowego, pastę miso oraz ocet ryżowy – całość smaż jeszcze przez kilka minut. Do całości dodaj bulion warzywny i gotuj całość przez około 10-15 minut.
- Na patelni rozgrzej pozostałe 1,5 łyżki oleju i podsmaż kiełki oraz pokrojone w kostkę tofu.
- Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Do miseczki nałóż makaron, zalej go bulionem i dodaj dodatki, tj. tofu z kiełkami, wcześniej namoczone i ugotowane grzyby shiitake oraz glony wakame, a także kawałek świeżej sałaty i kilka plastrów ogórka.
- Całość posyp szczypiorkiem oraz sezamem.
Kalorie:
Całość (5 porcji) – ok. 1890kcal
1 porcja – ok. 378kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz