W środku delikatne, z serowym posmakiem... z wierzchu otoczone chrupiącą skorupką!
Składniki:
- 240g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek płatków drożdżowych
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- Panierka kukurydziano - ciecierzycowa
- Pęk natki pietruszki
- Przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w całości do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć razem z fasolą oraz przyprawami.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek – dodaj do masy wraz z posiekaną natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.
- Masę porządnie wymieszaj i uformuj z niej kuleczki.
- Każdą kuleczkę obtocz w panierce, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20/25 minut.
Kalorie:
Całość (40 kuleczek) - ok. 1105kcal
1 kuleczka – ok. 28kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz