Może stanowić samodzielna przekąskę, ale może być również dodatkiem do chleba :)
Ja najbardziej lubię go wcinać z sałatką ze świeżych warzyw! mniam!
Składniki:
- 400g czerwonej soczewicy
- 200g mąki z ciecierzycy
- 50g mąki z grochu
- garść słonecznika
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłucz, a następnie ugotuj do miękkości.
- Z niewielką częścią wody, w której się gotowała zblenduj ją na dość gałdko.
- Wymieszaj z mąkami, przyprawami oraz słonecznikiem.
- Przełóż do foremek i piecz około 30 minut w 190 stopniach.
Kalorie:
Całość (24 kawałki) – ok. 2530kcal
1 kawałek – ok. 105kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
brzmi wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń