Więc aby nie być gołosłowną dzisiaj serwuję lekkie babeczki z kuskusem ;)
Składniki:
- 150g kaszy kuskus
- 100g kaszy kukurydzianej
- 1 banan
- 2 łyżki nasion babki jajowatej
- 2 łyżki syropu z agawy
- Pół szklanki mleka
- 2 jajka
- Dodatki: masło orzechowe z karobem, owoce
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalej wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy i odstaw na 5 minut pod przykryciem.
- Następnie banana zblenduj wraz z nasionami babki jajowatej, syropem z agawy, jajkami i mlekiem.
- Całość dodaj do kaszy i porządnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj mąkę i wmieszaj w całość.
- Masę przełóż do foremek i piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.
- Gotowe babeczki posmaruj masłem orzechowym z karobem i posyp drobnymi owocami.
Kalorie:
Całość (15 babeczek) – ok. 1945kcal
1 babeczka – ok. 130kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Nie wpadłbym na ciasteczka z kaszą kus kus, ciekawe... Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń