Składniki:
Kopytka
- 2 buraki
- 1kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- szczypta soli
Dodatki
- 1 łyżka oleju ryżowego
- cebula
- 500g pieczarek
- sól, pieprz
- kiełki brokułu
- czarnuszka
Przygotowanie:
- Buraki upiecz w piekarniku (45min/180 stopni).
- Następnie obierz je ze skórki i zblenduj na mus.
- Ziemniaki obierz i ugotuj, a po ostudzeniu rozgnieć wraz z musem buraczkowym.
- Do całości dodaj szczyptę soli oraz mąkę – porządnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj rulony, które następnie pokrój na kawałki w formie kopytek.
- Kopytka gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę oraz pieczarki wraz z przyprawami.
- Gotowe kopytka wymieszaj z pieczarkami.
- Całość podaj z kiełkami, posypane czarnuszką.
Kalorie:
Całość (8 porcji) – ok. 1715kcal
1 porcja – ok. 214kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz