Składniki:
- 500g makaronu kukurydzianego spaghetti
- 700g passaty pomidorowej
- 240g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
- 4 łyżki nasion konopi
- 2 świeże kukurydze
- 2 łyżki mąki sojowej
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka i ostra, curry, kolendra
- Makaron ugotuj i odcedź.
- Ciecierzycę rozgnieć widelcem i wymieszaj z wcześniej ugotowaną kukurydzą.
- Do obu składników dodaj nasiona konopi, sól, curry, kolendrę oraz mąkę sojową wymieszaną z 4 łyżkami ciepłej wody.
- Całość porządnie wymieszaj i uformuj z masy małe klopsiki, które następnie upiecz w piekarniku (190 stopni/ 20 minut).
- Passatę podgrzej z dodatkiem papryki słodkiej, ostrej oraz soli, następnie wymieszaj ją z makaronem.
- Makaron wymieszaj z sosem i podaj z klopsikami.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 2915kcal
1 porcja- ok. 583kcal
Wygląda to cudownie... a patrząc na składniki, musi być też pysznie.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada to danie :) A moze dałaby Pani rade cos wymyslic z amarantusem - ziarno? Nie mam ekspandowanego tylko wlasnie ziarno. :P
OdpowiedzUsuńPolecam:
Usuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/10/gryczane-nalesniki-z-dynia-i-amarantusem.html
http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/05/makaron-gryczany-z-sosem-batatowym-i.html
:)