Nadchodzi z pomocą, kiedy nie wiem na co masz ochotę lub nie potrafisz się zdecydować ;)
Ale również wtedy, gdy postanawiasz zrobić porządki w lodówce :)
Składniki:
Bowl
- pół dyni
- 5 ziemniaków
- pół małej kapusty pekińskiej
- garść uprażonej ciecierzycy
- 1 brokuł
- 200g ryżu brązowego
- 1 por
- 1 łyżka oliwy
- kiełki lucerny
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, curry
- 4 łyżki nasion konopi
- chlust mleka sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól himalajska, pieprz
- Dynię pokrój na kawałki, ziemniaki umyj i również pokrój, oba warzywa oprósz przyprawami i upiecz w piekarniku (20 minut/ 200 stopni).
- Ryż ugotuj i odcedź.
- Brokuła lekko obgotuj i pokrój na drobne różyczki, a kapustę pekińską posiekaj.
- Na patelnie rozgrzej oliwę i podsmaż posiekanego w półksiężyce pora z dodatkiem soli.
- Tak przygotowane składniki przełóż do miseczek.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą zblenduj, po czym polej nim gotowe miseczki.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 1860kcal
1 porcja - ok. 465kcal
Misz-masz jak z Instagrama;) Mniam!
OdpowiedzUsuń