Ale nie to jest w niej najważniejsze... otóż istotą tej pizzy jest spód wykonany z ziemniaków!
Tak z ziemniaków!
Też nie do końca byłam przekonana, że będzie smakować, jak pizza... a jednak warto eksperymentować, bo efekty mogą Was miło zaskoczyć :)
Składniki:
Spód
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki sojowej
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- pół czerwonej papryki
- kawałek cebuli
- kostka tofu naturalnego
- awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka furikake
- przyprawy: sól himalajska, curry, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz
- Ziemniaki obierz i ugotuj, po czym ostudzone ziemniaki ubij/rozgnieć tłuczkiem i wymieszaj z pozostałymi składnikami na pizzę.
- Ciasto rozłóż na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia, bądź natłuszczonej) na kształt pizzy, piecz około 20 minut w 200 stopniach.
- Pomidory podsmaż na patelni z dodatkiem ziół, soli, papryki słodkiej i ostrej, tak, aby nadmiar płynu odparował.
- Gotowy sos wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wyłóż na wcześniej podpieczony spód.
- Następnie na pizzę nałóż kawałki papryki, posiekaną cebulę oraz pokruszone tofu wymieszane z odrobiną soli i curry.
- Całą pizzę ponownie zapiecz w temperaturze 200 stopni przez około 10-12 minut.
- Awokado rozgnieć widelcem z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Gotową pizzę podaj z guacamole oraz posyp furikake.
Całość (8 kawałków)- ok. 1470kcal
1 kawałek- ok. 184kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz