Idealne na podwieczorek, śniadanie - kiedy tylko zapragniesz czegoś słodkiego ;)
Oczywiście placek jest w wersji fit - pozwolić sobie na niego może każdy!
A przy użyciu bezglutenowych płatków owsianych będzie również przeznaczony dla osób z nietolerancją glutenu :)
Składniki:
Placek
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1,5 szklanki mleka ryżowego
- 2 jabłka
- odrobina soku z cytryny
- 2 daktyle
- 3 łyżki płatków owsianych
- Kaszę jaglaną opłucz, następnie ugotuj w mleku ryżowym z dodatkiem cukru kokosowego.
- Ugotowaną kaszę wyłóż do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą) i odstaw do stężenia i wystygnięcia.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym wymieszaj z odrobiną soku cytrynowego i przełóż na wcześniej przygotowany spód.
- Daktyle rozgnieć i wymieszaj z płatkami - tak powstałą kruszonką posyp placek.
Całość (1 placek/4 kawałki) - ok. 750kcal
1 kawałek - ok. 188kcal
Mniam! :)
OdpowiedzUsuń