Jest bezglutenowa oraz stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego.
Co ciekawe podczas fermentacji mlekowej zwiększa się zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, dlatego idealnym wyborem będzie chleb na zakwasie pieczony na bazie mąki teff.
Ja jednak dzisiaj miałam ochotę na coś słodkiego i postanowiłam wykorzystać tą bogatą w składniki odżywcze mąkę do przygotowania gofrów!
Składniki:
Gofry
- 3 łyżki mąki teff
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru kokosowego
- pół banana
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- morele
- agrest
- maliny
- trochę chia
- Wszystkie składniki na gofry zblenduj ze sobą, gofry piecz w rozgrzanej gofrownicy.
- Gotowe gofry polej sosem ze zblendowanego banana z kakao, masłem orzechowym oraz udekoruj owocami i posyp chia.
Kalorie:
Całość (6 gofrów)- ok. 1290kcal
1 gofr- ok. 215kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz