Jednak warto po nie sięgać, jako urozmaicenie naszej diety.
Ma przyjemny, ale niezbyt nachalny smak, który świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi.
Ja postanowiłam dzisiaj wykorzystać je do przygotowania lekkiego posiłku, pełnego witamin i dodającego energii ;)
Składniki:
- 500g sorgo
- 150g pomidorów suszonych
- 2 awokado
- 2 cukinie
- 3 małe buraki
- pół cytryny
- 6 łyżeczek prażonego mixu ziaren (sezam, słonecznik, dynia)
- kiełki brokułu
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, świeża bazylia
- Sorgo namocz przez kilka godzin, a następnie ugotuj (30/40 minut).
- Cukinie pokrój w grubsze półksiężyce, buraki obierz ze skórek i pokrój w większą kostkę - warzywa lekko oprósz solą i ziołami, po czym upiecz w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
- Awokado i pomidory pokrój również w kostkę, a bazylię posiekaj.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wymieszaj ze sobą.
- Każdą porcję skrop sokiem z cytryny oraz posyp ziarenkami i kiełkami.
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 3160kcal
1 porcja- ok. 527kcal
Smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Pozdrawiam i zapraszam do swojego kącika! :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam tą kaszę i muszę przyznać, że jest smaczna!
OdpowiedzUsuń