Szczerze mówiąc nie przepadam specjalnie za smakiem kawy, ale za namową mojego ulubionego degustatora (męża ;p) przygotowałam ciacho z kremem kawowym ;)
Wyszło całkiem smaczne, polecam wszystkim amatorom kawy! ;)
Składniki:
Spód
- 1 banan
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 100g kaszy jaglanej
- 2,5 łyżki mielonej kawy
- 4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- owoc granatu
- Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą zblenduj i przełóż do formy- piecz około 20 minut w 180 stopniach.
- Kaszę porządnie opłukaj, zalej mlekiem i ugotuj.
- Kawę zaparz w szklance wrzątku, następnie zaparzoną kawę (bez fusów) dodaj do gotującej się kaszy.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblenduj z masłem orzechowym i miodem- krem wyłóż na wcześniej upieczony spód, całe ciasto posyp ziarenkami granatu.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1730kcal
1 kawałek- ok. 216kcal
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń