21 maja 2017

CIASTO Z KAWOWYM KREMEM I GRANATEM

Weekend bez wypieków to weekend stracony! A dzisiaj nieco inne smaki, bo kawowe ;)
Szczerze mówiąc nie przepadam specjalnie za smakiem kawy, ale za namową mojego ulubionego degustatora (męża ;p) przygotowałam ciacho z kremem kawowym ;)
Wyszło całkiem smaczne, polecam wszystkim amatorom kawy! ;)


Składniki:
Spód
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki kokosowej
Krem
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2,5 łyżki mielonej kawy
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • owoc granatu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą zblenduj i przełóż do formy- piecz około 20 minut w 180 stopniach.
  2. Kaszę porządnie opłukaj, zalej mlekiem i ugotuj.
  3. Kawę zaparz w szklance wrzątku, następnie zaparzoną kawę (bez fusów) dodaj do gotującej się kaszy.
  4. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblenduj z masłem orzechowym i miodem- krem wyłóż na wcześniej upieczony spód, całe ciasto posyp ziarenkami granatu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1730kcal
1 kawałek- ok. 216kcal

2 komentarze: