Od lat nie jadłam żółtego sera i szczerze mówiąc kompletnie mi go nie brakuje.
A pizza bez sera to też pizza! ;) Bez sera, za to z sosem i warzywami- pycha!
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki z sorgo
- pół szklanki mąki ryżowej
- 9g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- burak
- zielona papryka
- kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
- pół cebuli
- przyprawy: oregano, sól
- do podania: kiełki brokułu
- Mąki wymieszać z solą, drożdżami oraz oliwą.
- Do mąk powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto, po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
- Następnie ciasto ponownie wyrobić i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć passatę pomidorową, którą rozsmarować na całej powierzchni, posypać oregano, szczyptą soli, po czym poukładać kawałki warzyw.
- Pizze piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni- gotową pizzę posypać kiełkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 małych pizz)- ok. 1680kcal
1 pizza- ok. 336kcal
Pychotka! ;-)
OdpowiedzUsuńOstatnio zachwyciłam się pizzą z dużą ilością brokułów, wersję z buraczkiem też bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuń