Nie trzeba dużo pisać- jest po prostu pyszny i można go jeść bez końca!!!
Składniki:
Jasny krem
- 400g kaszy jaglanej
- 1 litr mleka migdałowego
- 150ml syropu klonowego
- 200g suszonych daktyli
- 2 chlusty mleka migdałowego
- szczypta soli
- 2 banany
- 1 łyżka kakao
- garść prażonych orzechów ziemnych
Przygotowanie:
- Kaszę jaglana opłukać w wodzie dwukrotnie, po czym ugotować w mleku migdałowym i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować z syropem klonowym na gładki krem (w razie potrzeby podczas blendowania dodać trochę mleka)- powstałą masę przełożyć do pojemników, w którym deser będzie podawany.
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wraz z mlekiem oraz szczyptą soli zblendować na mus, który wyłożyć na wcześniej przygotowany krem.
- Banany zblendować z kakao, powstałą polewę wyłożyć na wierzch- całość posypać orzeszkami ziemnymi.
Kalorie:
Całość (8 deserów)- ok. 2815kcal
1 deser- ok. 352kcal
Mniam, wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysl. Krem wyglada oblednie. Kradne przepis:-).
OdpowiedzUsuńgenialny !
OdpowiedzUsuńPyszny 😊robiłam kiedyś podobny z bananem 😊
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń