Taka sałatka może zastąpić lekki obiad w pracy, czy szkole lub posłużyć na pożywną kolację ;)
Składniki:
- 100g makaronu z młodym jęczmieniem
- 150g ciecierzycy
- ogórek świeży
- rukola
- pół czerwonej cebuli
- garść pomidorków koktajlowych
- koperek
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
- przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, po czym ugotować.
- Makaron również ugotować i pokroić na nieco krótsze kawałki.
- Warzywa pokroić i wymieszać z ciecierzycą oraz makaronem.
- Ocet wymieszać z olejem, miodem i przyprawami- powstałym sosem polać sałatkę i całość wymieszać.
- Na koniec sałatkę posypać lekko uprażonymi pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 925kcal
1 porcja- ok. 308kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz