11 lutego 2017

SAŁATKA Z AMARANTUSEM I WARZYWAMI

Amarantus to ziarno o lekko orzechowym smaku.
Przyrządzałam już mnóstwo potraw z jego użyciem zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Jednak niekiedy z braku czasu nie mamy możliwości upichcenia wymyślnych potraw, wymagających dużego nakładu pracy, a przede wszystkim czasu.
Idę z pomocą i prezentuję pomysł na dość szybką i smaczną sałatkę ;)


Składniki:
  • 150g amarantusa
  • 240g fasoli czerwonej (konserwowej lub ugotowanej) 
  • pomidory koktajlowe
  • szczypior
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
  1. Amarantus ugotować.
  2. Następnie ugotowany amarantus wymieszać z fasolą, pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Ocet wymieszać z miodem i olejem- powstałym dressingiem polać sałatkę.
  4. Gotową sałatkę posypać sezamem.
Kalorie:
Całość ( porcje)- ok. 990kcal
1 porcja- ok. 330kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz