Mimo, że głównym i nieodzownym składnikiem są jabłka to można je upiec ze wszystkie!
To dzisiaj łączę jabłka z kaszą jaglaną i bez pieczenia zrobiłam jaglany jabłecznik!
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 750ml mleka ryżowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka musu migdałowego
- 2 łyżki maranty trzcinowej
- 20g cukru z wanilią
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki miodu leśnego
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym, pod koniec gotowania dodać mus migdałowy.
- Po ugotowaniu kaszę wymieszać z olejem kokosowym, cukrem waniliowym oraz marantą trzcinową.
- Pół masy wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), a następnie warstwę plastrów jabłek posypanych cynamonem, po czym nałożyć kolejną warstwę kaszy- całość schłodzić przez około godzinę w lodówce.
- Gotowe ciasto polać miodem leśnym.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1900kcal
1 kawałek- ok. 190kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz