Składniki:
- 250g makaronu orkiszowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 żółtych pomidorów
- kilka zielonych szparagów
- słoiczek grzybów shiitake w zalewie
- kostka tofu
- 1 łżyka miso
- natka pietruszki
- pestki dyni
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj i odcedź.
- Na patelni rozgrzej polej, podsmaż posiekane cebulkę i czosnek, następnie dodac pokrojone w kostkę pomidory, tofu oraz szparagi – całość dopraw i smaż dopóki pomidory puszczą soki.
- Następnie do całości wmieszaj pastę miso i smaż jeszcze prze chwilkę.
- Na koniec dodaj grzyby oraz makaron – całość wymiszaj i przełóż na talerz.
- Danie posyp natką pietruszki i pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (4 porcje) – ok. 1980kcal
1 porcja – ok. 495kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.