Zamiast drożdżówki z makiem, zamiast makowca... Pyszne, mocno makowe muffiny na podwieczorek ;)
Propozycja poświątecznego wykorzystania maku w wersji mocno dietetycznej, ale przy tym nie tracącej na swoich walorach smakowych ;)
Składniki:
Suche:
- 10 łyżek otrębów owsianych
- 5 łyżek otrębów żytnich
- 3 łyżki maku (nieparzony)
- 1 jabłko
- garść siekanych orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki stevi (lub miodu)
- Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do jabłka wsypać wszystkie otręby, mak, posiekane orzechy nerkowca oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
- W osobnej misce połączyć ze sobą składniki mokre, czyli jajka, jogurt oraz słodzidło, które wybraliśmy.
- Następnie wszystkie mokre składniki wlać do miski z suchymi i wymieszać (niekoniecznie dokładnie).
- Powstałą masę przelać do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości) i piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.
Muffinki są wyśmienite- mokre w środku,chrupiące na wierzchu.
Spałaszowałam kilka, kiedy jeszcze były ciepłe wraz z kubkiem mleka! Niebo w gębie!
Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1100kcal
1 muffina- ok. 92kcal
podoba mi się połączenie smaków:) muffinki prezentują się fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl