Na patelni rozgrzej oliwę, na której podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj ugotowaną soczewicę, przyprawy, koncentrat oraz passatę pomidorową. Całość duś przez kilka minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż niewielką warstwę farszu. Następnie makaron i farsz - i ponownie makaron oraz sos. Całość przykryj folią aluminiowa i zapiekaj przez około 20 minut. Następnie ściągnij folię i piecz kolejne 5 minut.
Gotową lazanię pokrój na kawałki, posypując startym wegańskim parmezanem oraz koperkiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kaszę kuskus wymieszaj z łyżeczką curry, a następnie zalej wrzątkiem 1cm ponad powierzchnię kaszy i pozostaw do wchłonięcia płynu pod przykryciem (około 10 minut).
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej cukinię oraz marchew pokrojone na dowolne kawałki - całość lekko przypraw solą.
Ciecierzycę zblenduj z 5 łyżkami oliwy, tahini, wodą oraz solą, pieprzem, kolendrą i kuminem.
Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Awokado również rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z cytryny i soli.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wyłóż na talerz - smacznego!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, erytrytol oraz starte marchewki - wymieszaj.
Do suchych składników dodawaj kolejno (cały czas mieszając) - oliwę i wodę. Masę wylej do balaszki wyłożonej papierem do pieczenia (2 małe blaszki o średnicy około 20 cm lub jedna większa). Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
Na ostudzone ciasto wylej polewę powstałą ze zblendowania stałej części mleczka kokosowego oraz erytrytolu. Ciasto ozdób truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus. Mus daktylowy połącz z amarantusem. Z utworzonej masy uformuj spód wraz z brzegami (2 małe blaszki o średnicy 20 cm lub jedna duża).
Nerkowce namocz przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc), a następnie zblenduj na gładką masę z sokiem z cytryny, stałą częścią mleczka kokosowego oraz jagodami. Krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Opcjonalnie możesz udekorować je musem kokosowym oraz truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.